Els Canals d’Urgell mostren els “primers passos” dels treballs de modernització dels seus regadius
La secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació ha visitat les obres per avaluar l'avanç de l’actuació
Les obres beneficiaran 17.186 regants i 55.138 hectàrees de regadius a les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, les Garrigues, l’Urgell i el Segrià
Mollerussa, 17 de juliol de 2024.- La secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació, Begoña García Bernal, en companyia del president de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), Amadeu Ros, ha visitat aquest matí les obres de modernització de regadius dels Canals d’Urgell, amb una primera parada a la zona de construcció de la bassa de Castellserà, propera a la zona de Penelles on es construirà una segona bassa. A la trobada també hi han assistit el president de SEIASA, Francisco Rodríguez, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín.
L'objectiu de la visita no era altre que avaluar l’avanç d’uns treballs que executa el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través de SEIASA, per millorar la regulació dels canals dins del procés de modernització dels regadius de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell mitjançant una inversió de 28.260.660 euros (IVA no inclòs). Tal com ha destacat García Bernal, d'aquesta modernització, que compta amb un termini d'execució de 24 mesos, se’n beneficiaran fins a 17.186 regants i 55.138 hectàrees de regadius a les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, les Garrigues, l’Urgell i el Segrià.
Durant l’explicació de tot el projecte a executar s’ha donat compte de l’alt nivell de deterioració de part dels canals i sèquies que s'utilitzen en aquesta zona regable i, consegüentment, de les notables pèrdues d’aigua que això suposa. D’altra banda, davant de la limitació de la capacitat de transport, també es preveu renovar el seu revestiment. Segons la secretària d’Estat d’Agricultura i Alimentació, el Projecte de millora de l'eficiència hídrica i automatització de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell pretén evitar les pèrdues d'aigua per filtració als canals principals i regular el seu cabal per ajustar-se a les necessitats de reg.
Finalment, cal destacar que la modernització també contempla la construcció de tres basses per emmagatzemar un total de 936.738 m³ d'aigua, la qual cosa permetrà millorar la gestió del canal i de tota la zona regable que en depèn. Associades a les basses, doncs, s'instal·laran comportes de regulació dinàmica, que permetran l'automatització de l'ompliment de les basses i la regulació dels cabals d’aigua circulant per les sèquies. Tanmateix, en un futur proper aquestes basses alimentaran diferents sectors de reg del projecte global de modernització, que s’ha de veure materialitzat a partir d’un conveni entre la Generalitat, el govern de l’Estat i els Canals d’Urgell, el qual ha estat reclamat pel president de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell en l’acte d’avui.
L’explicació del projecte ha donat pas a la segona part de la visita, que ha tingut lloc a la seu de la CGRCU, amb recepció per part de la Junta de Govern i visita al Museu de la Fundació Canals d’Urgell incloses. Aquí ha estat el torn de l’acte institucional i dels parlaments, en què el president de la CGRCU, Amadeu Ros, s’ha mostrat orgullós “per aquests primers passos en el camí cap a la modernització dels Canals d’Urgell”, en aquest cas a través d’un projecte que es desenvolupa en el marc del Pla per a l'eficiència i sostenibilitat en regadius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Fase II, cofinançat pel fons Next Generation de la Unió Europea.