La Casa Canal acull la presentació d’un estudi de l’IRTA sobre l’impacte del canvi climàtic sobre els recursos hídrics
El passat 30 de març, la Casa Canal de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) va ser l’escenari per presentar el projecte ‘Liaise’, un estudi internacional elaborat per l’IRTA, en el qual ha participat la NASA, que analitza el canvi climàtic, la sequera i la meteorologia i el seu impacte sobre els recursos hídrics en l'agricultura mediterrània. A la jornada de presentació, hi va assistir el president de la CGRCU, Amadeu Ros.
La missió ‘Liaise’ (Interaccions de la Superfície Terrestre amb l’Atmosfera sobre el Medi Semiàrid Ibèric), que es va dur a terme al pla de Lleida durant l’any 2021, té com a objectiu millorar la comprensió de les interaccions dels diferents usos del sòl-atmosfera-hidrologia al Pla de Lleida i proporcionar els fonaments per a millorar els models meteorològics i hidrològics que condueixin a millors estudis d’impacte sobre els recursos hídrics.
Aprofitant l’avinentesa i l’inici d’una campanya de reg incerta, la jornada ha volgut donar a conèixer al sector els resultats presentats en el congrés ‘Liaise’. A més, també va debatre amb experts aspectes rellevants sobre com es poden millorar els models predictius meteorològics, com pot afectar la sequera a les zones de regadiu del Mediterrani i de quina manera es pot gestionar.
Variabilitat en els sistemes de reg
L’estudi ha triat el Pla d'Urgell com a escenari per a les seves investigacions sobre prediccions meteorològiques i l'ús eficient de l'aigua en cultius. L’elecció respon al seu clima semiàrid i també perquè hi ha diferents tipologies de cultius, així com variabilitat en els sistemes de reg.