Accepteu les cookies?

Utilitzem cookies de tercers per obtenir informació de la navegació dels usuaris.

Més informació
 
CA | ES
Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

Presentem el Pla de Modernització a la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya com un projecte estratègic de país


El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), Amadeu Ros, va presentar el passat 1 de març a la Comissió d’Agricultura del Parlament el Pla de Modernització dels Canals. A petició del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar, Ros va reclamar als diputats de la comissió el seu suport a la modernització del Canal d’Urgell, ja que segons va defensar, es tracta d’un projecte estratègic per a Catalunya.

Ros es va referir al projecte de modernització que impulsem des de la CGRGU com “un projecte de país que permetrà que es puguin produir tots els aliments que necessita Catalunya sense dependre de l’exterior, cosa que actualment no passa, perquè hem d’importar el 60% dels aliments que consumim”. La modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament.

“La història no ens ho perdonarà”

Durant la seva intervenció, Ros va demanar a tots els grups polítics que donin suport al projecte al Parlament i al Congrés de Diputats i va alertar que si no tira endavant la modernització “Tots els aquí presents en serem culpables i jo el primer. La història no ens ho perdonarà. L’aigua cotitza a la Borsa de Nova York. Hi ha el perill que grans grups inversors ens prenguin el territori”.

Ros va advertir que “Lleida ha perdut un 40% de pagesos en els darrers anys i que actualment hi ha 9.000 pagesos al Règim Agrari, dels 15.000 que hi havia no fa gaires anys”. I va lamentar que la demarcació sigui la gran abandonada de Catalunya “la capital ho absorbeix tot, el cost de tota la modernització no arriba al 7,5% del que va costar la línia 9 del metro”.

Per emfatitzar la importància del projecte, Ros va exposar que “la modernització dels Canals d’Urgell és un gran projecte de país i així ha de ser tractat. Alliberarem aigua que pot servir per al Canal Segarra-Garrigues, que no té dotació i la CHE no n’hi donarà. Ros va afirmar: quan tinguem Oliana i Rialb ple, més aigua anirà al Delta de l’Ebre i a altres zones, ja que es preveu alliberar 180 hm3 d’aigua”.

© 2010 - 2024