Accepteu les cookies?

Utilitzem cookies de tercers per obtenir informació de la navegació dels usuaris.

Més informació
CA | ES
Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

La junta general ordinària, celebrada el diumenge 26 de febrer, preveu que la primera collita estigui garantida, però a l’espera de les pluges per la pròxima campanya de reg


El 26 de febrer de 2023 la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell vam celebrar la Junta General Ordinària en la qual vam analitzar la disposició d’aigua actual i vam debatre les existències d’aquesta per les pròximes collites.

Enguany, segons ha explicat el director general de la CGRCU, Xavier Díaz, els regants han optat per sembrar cereals d’hivern, com el blat i l’ordi, deixant de banda altres com el panís, que requereixen més aigua. Aquest exemple, davant de les incerteses de la disponibilitat hídrica, denota l’aposta dels pagesos per assegurar-se una collita i uns ingressos mínims en un context d’emergència climàtica.

A hores d’ara, restem a l’espera de l’evolució meteorològica per garantir les dotacions i les reserves d’aigua per la pròxima campanya de reg, que s’ha d’iniciar a la primavera, tot i que, gràcies als canvis de cultius del 50% dels regants cap a cereals d’hivern, la primera collita disposarà de l’aigua necessària per no patir pèrdues, encara que la segona collita no queda garantida ja que les reserves estan molt baixes i les dotacions de reg depenen de les pluges que es produeixin en el que resta d’hivern.

La situació de sequera estructural ens ha obligat a reivindicar la necessitat d’avançar en el Pla de Modernització dels Canals d’Urgell. En aquest sentit, Xavier Díaz, ha explicat que “després de comprovar que les decisions de la campanya de reg estan en l’aire, mentre continuem avançant en el pla d’obres ordinàries, ara es demostra més que mai que és el moment òptim d’abordar la modernització en les operacions de transport i aplicació de l’aigua”.

© 2010 - 2023