Aval de la Generalitat per les obres del pla de modernització en el marc de la XXI edició del Reg i Futur
Des de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) hem rebut l’aval per les obres del pla de modernització, que s’iniciaran a finals d’any. Aquest suport, explicitat per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant la cloenda de la XXI edició de la jornada ‘Reg i Futur’, celebrada el 16 de març a Mollerussa, es tradueix en l’inici del projecte d’avaluació ambiental de les primeres 11.200 hectàrees amb una inversió garantida de 138 milions d’euros.
El projecte d’avaluació ambiental de les primeres 11.200 hectàrees té una inversió assignada de 138 milions d’euros, repartida entre els 110 del Govern i els 28 de la Societat Estatal d’Infraestructures Agràries (Seiasa). Jordà va garantir “la plena disposició del Govern, que està al costat de la Comunitat de Regants per la seva modernització i que ja està manifestat als Pressupostos de la Generalitat”. A més, va oferir les possibilitats de finançament que atorga l’Institut Català de Finances (ICF) per abordar la iniciativa.
Les aigües sobrants
Jordà va afegir que “estem llestos per començar: tenim l’avaluació ambiental i la inversió. Ara només ens falta saber la disposició del Ministeri d’Agricultura. Ens cal conèixer la voluntat d’un tercer actor”. La consellera va insistir que negociarà amb el Ministeri d’Agricultura i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) la implicació de totes les parts en la modernització dels Canals d’Urgell, ja que “és una tasca que ens pertoca a tots, on la Generalitat està al 100% i el país està al 100%”. A més, Jordà va explicar que l’acord entre la CGRCU, la Generalitat i el Ministeri d’Agricultura “ha de contemplar d’una manera extremadament solidària on anirà a parar l’aigua sobrant una vegada s’executi el pla de modernització”.
Per la seva banda, el president de la CGRCU, Amadeu Ros, va anunciar que “pressionarem perquè les obres de modernització s’iniciïn a finals d’aquest any o a començaments de 2024”. Ros va revelar que, a través de la CHE, la Comunitat negociarà que l’aigua sobrant que s’alliberaria, una vegada dut a terme el pla de modernització, vagi a parar a Catalunya. En aquest sentit, el president de la CGRCU va explicar que “impulsarem un front comú amb la Conselleria d’Acció Climàtica per pressionar al Ministeri d’Agricultura perquè es posicioni sobre l’àmbit del finançament de les obres del pla de modernització i la gestió de les aigües sobrants”.
Un 40% menys de cabals pel reg
Els Canals d'Urgell iniciarem la campanya de reg el 27 de març amb una restricció de cabals del 40% del que és habitual. Així ho va aprovar la nostra Comissió d'aigua després d'analitzar opcions davant l'actual situació de sequera i pujada sobtada de temperatures. El director general de la comunitat, Xavier Díaz, va explicar que la voluntat dels regants era intentar "allargar al màxim" el començament de la campanya per estalviar el màxim d'aigua. De fet, ja ho fem, perquè en un any normal s'inicia després de Sant Josep, al 20 de març. Els regants acumulen 30 mesos de sequera prolongada amb la conca del Segre en estat d'emergència i per això tenen l'esperança posada en les pluges de la primavera.