Accepteu les cookies?

Utilitzem cookies de tercers per obtenir informació de la navegació dels usuaris.

Més informació
Comunicat
CA | ES
Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

Els Canals d’Urgell lamenten el retard en l’anunci dels ajuts per la sequera de 2023 i demanen 'celeritat' en el seu pagament


• De cara a la campanya d’aquest any estarien garantits dos regs, tot i que s’espera arribar als quatre i mig

• Està previst que durant el mes de març s’iniciïn les obres de construcció de tres embassaments laterals en el marc de la modernització dels Canals

 

Mollerussa, 31 de gener de 2024.- La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) ha lamentat el retard en l’anunci dels ajuts destinats a les explotacions agràries afectades per la sequera de 2023, publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), i ha demanat “celeritat” en el pagament. En aquest sentit, el president del CGRCU, Amadeu Ros, s’ha referit a “la falta d’il·lusió de la pagesia davant d’uns ajuts que s’esperaven per al juliol”, per això “l’agilitat en els pagaments serà bàsica per calmar els ànims dels nostres pagesos”.

 

A falta de la publicació d’altres línies d’ajuts, com ara les adreçades als farratges o als costos per les derrames de la Comunitat General i de les Col·lectivitats, que es donaran a conèixer en els pròxims dies, Ros ha criticat el criteri que s’ha establert en el cas dels ajuts als cereals, i és que els pagesos que no tinguin assegurades les seves terres només podran cobrar la meitat de les ajudes a pesar que les asseguradores no cobreixen les pèrdues per sequera, només per pedra i incendi. “Ho hem batallat fins a l’últim moment però no ens ha estat possible de canviar-ho”, ha assegurat el president del CGRCU.

 

Una campanya marcada per l’inici de la modernització dels Canals d’Urgell

 

Pel que fa a la campanya d’enguany, el president de la CGRCU, Amadeu Ros, ha manifestat que “ara mateix només estan garantits dos regs, però amb quatre i mig començaríem a estar satisfets”. D’altra banda, els cursos de formació a les Col·lectivitats de Regants que han de permetre gestionar el nou model de distribució equitativa de reg mitjançant un sistema informàtic van començar la setmana passada, la qual cosa “hauria d’ajudar a una distribució de l’aigua més eficaç al llarg d’aquesta campanya”.

 

Finalment, Ros ha anunciat que durant el mes de març es començaran a construir tres embassaments laterals, a més de diferents obres de regulació dins dels Canals, per valor de 35 milions d’euros en el marc del procés de modernització dels Canals d’Urgell. De fet, el president del CGRCU ha recordat que ja tenen 11.500 hectàrees preparades a l’espera que els governs de la Generalitat i de l’Estat es posin d’acord en matèria econòmica per engegar els treballs. Ros ha fixat el mes d’octubre d’aquest any com a data d’inici d’unes obres que, entre d’altres, permetran introduir nous cultius i crear noves indústries agroalimentàries per fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament, així com garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua.

© 2010 - 2024