Accepteu les cookies?

Utilitzem cookies de tercers per obtenir informació de la navegació dels usuaris.

Més informació
 
CA | ES
Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

Crit d’alerta de la indústria agroalimentària per modernitzar els Canals d’Urgell


La indústria agroalimentària va reclamar la modernització dels Canals d’Urgell per poder competir globalment. En aquest sentit, va manifestar la necessitat inajornable d’un regadiu modernitzat per poder diversificar cultius, generar noves indústries i, per tant, llocs de treball i en definitiva, poder competir amb el món amb nous productes.

Diferents empresaris agroalimentaris es van pronunciar així en el marc de la 20a jornada ‘Reg i Futur’, organitzada per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell i que va tenir lloc l’11 de març al teatre L’Amistat amb el títol ‘La modernització dels Canals d’Urgell, un projecte de país’ i va aplegar unes 350 persones.

Els representants de BonArea, Nufri, Grup Borges o la Cooperativa d’Ivars van exigir la modernització del regadiu dels Canals d’Urgell per poder generar noves indústries, nous llocs de treball i poder competir amb el món. Per la seva banda, el president de la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell (CGRCU), Amadeu Ros, va qualificar la modernització com “una emergència per garantir el futur de la pagesia i evitar el despoblament”.

Des de l’Administració, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va refermar que la modernització dels Canals d’Urgell és un dels projectes prioritzats en els fons europeus per la Generalitat. Jordà va subratllar que “el moment és greu i la guerra d’Ucraïna ha posat i posarà més que mai en un primer pla la necessitat de la sobirania alimentària del país” i ara que “ja tenim projectes fets ens asseurem a fer un calendari”.

Autosuficiència alimentària

Amadeu Ros va insistir que la modernització dels Canals d’Urgell assegurarà l’autosuficiència alimentària de Catalunya -el nostre país importa el 60% dels aliments que consumeix- i garantirà la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua. “És per aquest motiu que aquest és un projecte estratègic de país que no podem finançar només els regants perquè reportarà un benefici que va més enllà del propi. Implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament però també convertir-nos en el rebost de Catalunya i en la garantia d’aigua contra les sequeres. “Quan tinguem Oliana i Rialb ple, més aigua anirà al Delta de l’Ebre i a altres zones”.

Ros va alertar que si no s’executa el projecte de forma imminent “hi ha el perill que grans grups inversors ens prenguin el territori, que ja ha perdut un 40% dels pagesos en pocs anys” i ha afirmat: “l’aigua cotitza a la Borsa de Nova York”. Actualment, hi ha 9.000 pagesos al Règim Agrari, dels 15.000 que hi havia no fa gaires anys”. Ros ha lamentat que la demarcació sigui la gran abandonada de Catalunya “la capital ho absorbeix tot, el cost de tota la modernització no arriba al 7,5% del que va costar la línia 9 del metro”.

© 2010 - 2024