Accepteu les cookies?

Utilitzem cookies de tercers per obtenir informació de la navegació dels usuaris.

Més informació
 
CA | ES
Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

L'Enginyer Director de les obres fou el senyor Domènec Cardenal Gandasegui, el qual les inicia en el mateix any de la concessió i les acabà l'any 1861, després de superar innumerables dificultats, en especial la de la cruïlla de la serra de Montclar mitjançant un túnel de 5.000 metres de llarg.

 

La primera finca regada amb aigües del Canal Principal fou la de Tarassó, del senyor Jaume Mestres, d'Agramunt, i es regà el mes de març de 1862.

 

El Canal Principal té una llargada de 144,2 kms.
Deriven del Canal Principal les quatre Sèquies Principals, amb una llargada total de 102,6 kms.

 

El Canal Principal rega, actualment, 50.000 hectàrees i abasteix a 77.340 habitants.

 

Obres singulars importants que es troben en el seu traçat són les cases de comportes del seu origen, els túnels de la seva capçalera, en especial el de Montclar, l'aqüeducte del Sió, la trinxera de la Caserna i el terraplè de Castellserà.

 

L'any 1966, poc després de la reversió dels Canals a la Comunitat es van iniciar les obres de revestiment per a la seva modernització i redimensionament.

 

Dites obres inicialment es van portar a terme sota projectes de l'aleshores enginyer de camins, canals i ports de la Comunitat, senyor Pau Agustín Torres, reformats i actualitzats, però, els darrers trams, a partir de l'any 1982, per les Administracions Central i Autonòmica.

 

El Canal Principal ha estat revestit des del seu origen fins al km. 109,7, obres que han estat auxiliades per 1 'Estat, segons la Llei de 7 de juliol de 1911.

© 2010 - 2024