Accepteu les cookies?

Utilitzem cookies de tercers per obtenir informació de la navegació dels usuaris.

Més informació
CA | ES
Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

Primer pas per a les obres de la modernització dels Canals d’Urgell


L'Assemblea de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va aprovar el dia 30 d’octubre el conveni per destinar 28 milions d’euros de la Unió Europea (UE) a la modernització de la infraestructura. Les obres, que tenen un pressupost de més de 35 milions d’euros, s’iniciaran a finals de l’any 2023.

L’assemblea va aprovar el conveni amb l’empresa pública Societat Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries Societat Anònima (Seiasa), pertanyent al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), que permetrà tirar endavant el projecte de millora de l’eficiència hídrica i automatització de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU). Es tracta d’un conveni regulador per al finançament, construcció, entrega, recepció i seguiment mediambiental de les obres de modernització i consolidació dels regadius de la CGRCU

El MAPA, a través de Seiasa, executarà diferents obres per a la millora de la regulació i eficiència de transport dels Canals d’Urgell en el marc del ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola’. Aquestes obres suposaran el revestiment d’uns 6 km de canals, la construcció de tres basses de regulació amb un volum total superior d’1 hm3 i diferents elements de control i regulació dinàmica dins dels canals. La inversió total prevista, IVA inclòs, serà de 35.195.398,60 euros, dels quals la CGRCU haurà de finançar-ne el 30%, i suposen un primer pas en la modernització dels Canals d’Urgell. Les actuacions s’iniciaran a finals de 2023 i finalitzaran a mitjans del 2026.

El president de la Comunitat de Regants, Amadeu Ros va apuntar durant l’assemblea que dels 8,8 milions pressupostats per al 2023, un total de 2,5 es destinaran a pagar el pla d’obres de la modernització durant els pròxims quatre anys i més de 800.000 euros a obres de manteniment del canal.

Ros va recordar que aproximadament el 60% del total del cost de l’actuació serà finançat per la UE amb fons del PRTR. El 40% restant del cost dels treballs es repartirà entre el DAAC amb fons propis de la Generalitat de Catalunya (10%) i els regants (30%) a través del pla d’obres avalat pels regants per un període de quatre anys.

Aquesta actuació preveu la construcció de tres basses de regulació de reg, dues a la 1ª sèquia principal i una a la 4ª sèquia principal, que suposaran en total una reserva superior a 1 hm3. També es preveu la renovació dels primers 300 metres del Canal Principal, 3.800 metres de la primera principal i 1.800 metres de la 4ª sèquia, així com la implantació d’elements de control i regulació dinàmica del canal principal totalment digitalitzats i telecontrolats. Aquestes actuacions són estratègiques per la explotació actual dels canals per la millora del maneig del reg i suposaran un estalvi d'aigua important, i a la vegada, estan alineades amb la modernització.

Paral·lelament, la comunitat de regants està negociant amb el Govern el finançament per a la resta del projecte de modernització de les primeres 11.200 hectàrees, les obres de la qual s’han d’iniciar el 2023. Ros va recordar que el pressupost de la Generalitat per al pròxim exercici preveu una aportació de 110 milions d’euros.

Constitució de la Junta Electoral

Per altra banda, d’acord amb les vigents ordenances per a la Comunitat General, la Junta General ordinària del mes d'octubre va donar compte de la data prevista per a la realització de lAssemblea electoral. La data assenyalada per a la realització de l’Assemblea Electoral és el diumenge dia 18 de desembre pròxim.

© 2010 - 2023